We wsi Zarzecze położonej nad Dunajcem w gminie Łącko prowadzimy gospodarstwo rodzinne. W gospodarstwie tym obok hodowli, na stokach górskich sady zakładał już mój dziadek. Produkcją znakomitych górskich jabłek docenianych zwłaszcza na Śląsku zajmował się także mój ojciec.
Ja obok uprawy warzyw kontynuuję tradycję sadowniczą. Pyszne jabłka towarzyszyły mi od urodzenia. Pracą w sadzie zajmowałem się już jako uczeń szkoły podstawowej.
Studiując na Akademii Rolniczej zdobywałem wiedzę ogrodniczą, a prowadząc gospodarstwo praktycznie ją wykorzystuję. Moim marzeniem było niezaniechać łąckich tradycji sadowniczych, a także udoskonalić i przekazać odbiorcom naturalne, nieskażone walory smakowe i zdrowotne.
Nasza rodzina chce przekazać Państwu niepowtarzalny i nienaruszony smak górskich jabłek nie tylko w owocach, ale także w soku.
W 2002 roku w gospodarstwie zainstalowaliśmy tradycyjną, ekologiczną prasę. Tłoczymy z własnych owoców moszcz jabłkowy, do którego nie dodajemy absolutnie nic. Jest to tylko naturalny sok wyciśnięty na zimno, zawierający cenne witaminy i mikroelementy. Obecnie dla trwałości sok ten pasteryzujemy.
Rok później zastrzegliśmy logo firmy (tzw. znak towarowy) w urzędzie patentowym Rzeczpospolitej Polskiej. Dzięki obecności na licznych targach i promocji firma pozyskała zainteresowania wielu kontrahentów, również z zagranicy. Już od kilku lat regularnie uczestniczymy w wystawach BioFach w Norymberdze, Polagrze Fram i Polagrze Food w Poznaniu, Poznaj Dobrą Żywność oraz IFE Poland w Warszawie, Agropromocji w Nawojowej.
Teraz Soku Maurera możecie Państwo szukać nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w supermarketach (Carrefour czy słowacka Billa).
Wraz z rozwojem firmy, staramy się przyczyniać do promocji naszego regionu i pomagać innym.
Ponadto wspieramy organizację wielu wydarzeń kulturalnych oraz sportowych na terenie całego kraju. Pomagamy instytucjom charytatywnym, przekazując im nasze produkty.
Wyroby naszej firmy cieszą się rosnąca popularnością. Klienci mają do nas zaufanie, bo choć od lat ulegają metamorfozie nasze etykiety, foldery, strona internetowa, to w ogóle nie zmienia się tradycyjna receptura Soku Maurera i jego niepowtarzalny, aromatyczny smak.
Obecnie specjalizujemy się również w tym co od wieków kultywowali nasi przodkowie, czyli upłynnianiu owocowych skarbów regionu łąckiego. Rozwój sadownictwa w regionie Łącka, jego różnorodność i bogactwo odmianowe pozwala nie tylko na wytwarzanie soków ale również win owocowych i destylatów w różnych smakach...